Hírek‎ > ‎

Védd ami a tiéd, tűrd amit érte kapsz, és azt csináld, amihez értesz

Ádám Fekete, 2014. jún. 24. 16:05
Ahogy nézelődök az interneten, egyre több designblog jön szembe velem, és ezeken 3 dolog tűnik fel.

Védd meg ami a tiéd! Sok designblog kiposztolja, hogy ha ezt vagy azt elviszed, felhasználod, stb. akkor tüntesd fel a forrást. Sok blog ezek után kiakad azon, hogy jajj lopják a tartalmat. Egyszerű: védd meg. Bunkóság, de megoldás, ha pl vízjelezed vagy aláírod a fejléceidet, mert azt nem viszik el. Nálam persze nincs ilyen gond, nincs designblogom, csak néha-néha gyártok pár fejlécet szigorúan az ismerőseimnek, és mivel őket ismerem, így ezeket nem írom alá, és nem is kérem a nevem feltűntetését, mivel ezeket baráti szívességként adom, azonban ha valaki idegeneknek dolgozik, akkor számítson arra, hogy lopni fognak, és ami a miénk, azt meg kell védeni.

Tűrd amit kapsz érte! A gyártás mindig ilyen. Ha valakinek nem tetszik és nem használja amit gyártottál, akkor nem használja. Ennyi. Ez a valóságban pontosan így működik. Ha pedig csinálsz egy designátalakítást, akkor utána tűrdd a desigra érkező kötekedést, mert ha designnal foglalkozol, akkor foglalkozz vele eredményesen, és ne végezz igénytelen munkát.

Azt csináld, amihez értesz! Sokan osztogatnak meg random HTML vagy CSS tartalmakat, esetleg szkripteket. Ezeket persze csak össze vissza másolgatják, aminek eggeb a formában így semmi értelme. Sok designblog írója egy egyszerű linket nem tudna HTML-ben létrehozni, de a kacifántos optimalizálatlan csecse kódokat azért odamásolja, és még arra sem veszi a fáradtságot, hogy egy "Hozzáadom a blogomhoz" gombot alá tegyen. Vagy... lehet hogy venné rá a fáradtságot, ha tudná hogy hogy készül az olyan. De sok designblog még a designhoz sem ért, mert egy csomó designnal foglalkozó oldal is tele van olvashatatlan tartalommal, és hiába szép valami, ha használhatatlan.

Azt csináljátok, amihez értetek, ne pedig azt ami az eszetekbe jut, mert ennek semmi értelme, és fogadjátok a következményeket.
Comments